General Studies (Paper-I)

( << Questions No. 1-100 )
101. Who among the following has been given Ramon Magsaysay Award for the year 2012 ?
(A) Anupam Mishra (B) Dr. Binayak Sen
(C) Kulandei Francis (D) R. K. Pachauri
Ans : (C)

102. Which country has granted political asylem to WikiLeaks Chief, Julian Assange ?
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Ecuador (D) Guyana
Ans : (C)

103. How many Foreign Satellites are proposed to be launched in the ISRO’s next PSLV stated for December 2012 ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)

104. ‘Nirmal Bharat Abhiyan’ started recently by Government of India relates to–
(A) Making the Ganga, pollution free
(B) Making the Environment pollution free
(C) Making the Urban areas of the country pollution free
(D) Ending the Open Latrine System in Rural areas
Ans : (D)

105. ‘Yellow Revolution’ is related with–
(A) Flori culture (B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production (D) Wheat production
Ans : (C)

[ Read More… ] 

UPPSC Upper Subordinate (Main) Exam 2012 – GS-I Solved Paper

 

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)

( << Questions No 1-50 )
51. World’s longest Rail-road tunnel Seikan is in–
(A) China (B) South Korea
(C) Japan (D) Malaysia
Ans : (A)

52. Which of the following Islands of the Pacific Ocean belongs to Melanesia group of Islands ?
(A) Soloman island (B) Gilbert island
(C) Society island (D) Marshall island
Ans : (A)

53. In which one of the following countries are Pampas Grasslands located ?
(A) Paraguay (B) Bolivia
(C) Argentina (D) Uruguay
Ans : (C)

54. Which of the following areas of India receives winter rainfall ?
(A) North-West (B) South-West
(C) North-East (D) South-East
Ans : (A)

55. Where the area known as “Jangal Mahal” is situated ?
(A) West Bengal (B) Jharkhand
(C) Assam (D) Bihar
Ans : (A)

[ Read More… ] 

UPPSC Upper Subordinate (Main) Exam 2012 – Solved Paper

 

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)

1. The first Battle of Panipat was fought between–
(A) Babur and Ibrahim Lodi
(B) Babur and Rana Sanga
(C) Sher Shah Suri and Akbar
(D) Humayun and Ibrahim Lodi
Ans : (A)

2. Todar Mal was associated to–
(A) Law (B) Land Revenue Reforms
(C) Literature (D) Music
Ans : (B)

3. Who among the following gave up the title of ‘Sir’ in protest against the Jallianwala Bagh incident ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (C)

4. Which of the following Mauryan officers was in-charge of weights and measures ?
(A) Pautavadhyaksha (B) Panyadhyaksha
(C) Sitadhyaksha (D) Sunadhyaksha
Ans : (A)

5. In the third Battle of Panipat Marathas were defeated by–
(A) Mughals (B) Afghans
(C) Britishers (D) Rohillas
Ans : (B)

[ Read More… ] 

U.P. PCS Combined State/Lower Subordinate Services Special (Pre.) Exam : Solved Paper

 

U.P. PCS Combined State/Lower Subordinate Services Special (Pre.) Exam., 2004
(Held on 24-5-2009)
General Studies : Solved Paper
1. Match Buddhist contemporary Kings with their Kingdoms and select the correct answer from the given codes—
List-I (Kings)
(a) Pradyota
(b) Udayana
(c) Prasenjita
(d) Ajatasatru
List-II (Kingdoms)
1. Magadha
2. Vatsa
3. Avanti
4. Kosala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 2 3 1 4
(C) 3 2 4 1
(D) 4 1 3 2
Ans : (C)

2. Who amongst the following Sultans built the fifth storey of Qutub Minar ?
(A) Qutbuddin Aibek
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

3. Assertion (A) : Mohd. Gazni invaded India seventeen times.
Reason (R) : He wanted to establish permanent Muslim Empire in India.
Select the correct answer from the given code—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Ans : (C)

4. Which one of the following is the most urbanized State of India ?
(A) Maharashtra
(B) Mizoram
(C) Goa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

5. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was—
(A) Bhagat Singh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Jatin Das
(D) S. C. Bose
Ans : (C)

6. ‘Tera Tali’ is the folk dance of—
(A) Kerala
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

7. Which of the following factors are responsible for rapid social change in Indian Society ?
1. Modern Science & Technology
2. Social Planning
3. Population Growth
4. Material prosperity
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (A)

8. ‘The Vikramsila’ Mahavihara, a great centre of education, was founded by—
(A) Baladitya
(B) Harsha
(C) Gopala
(D) Dharampala
Ans : (D)

9. The Upanishads were translated into Persian by Dara Shikoh under the title—
(A) Al-Fihrist
(B) Kitab-ul-Bayan
(C) Majm-ul-Bahrain
(D) Sirr-i-Akbar
Ans : (D)

10. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) A. P. J. Abdul Kalam
(B) Jaswant Singh
(C) Lalkrishna Advani
(D) Rajmohan Gandhi
Ans : (C)

11. The 1st joint meeting of both Houses of the Indian Parliament was held in connection with—
(A) Dowry Abolition Bill
(B) Hindu Code Bill
(C) Bank Nationalisation Bill
(D) Gold Control Bill
Ans : (A)

12. The present day calendar is based on—
(A) Julian Calendar
(B) Gregorian Calendar
(C) Jewish Calendar
(D) Muhammadan Calendar
Ans : (B)

13. Match the following books with their authors with the help of given codes—
List-I (Books)
(a) White Tiger
(b) The 3 Mistakes of My Life
(c) The Audacity of Hope
(d) Six Suspects
List-II (Authors)
1. Barack Obama
2. Vikas Swaroop
3. Arvind Adiga
4. Chetan Bhagat
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

14. Name the author of the book ‘Sea of Poppies’.
(A) Arvind Adiga
(B) Amitav Ghosh
(C) Chetan Bhagat
(D) Vikas Swaroop
Ans : (B)

15. In April 2008 Convention of Nuclear Safety was held in—
(A) Paris
(B) London
(C) Geneva
(D) Vienna
Ans : (D)

16. Solar radiation plays the most important role in the—
(A) Carbon cycle
(B) Oxygen cycle
(C) Water cycle
(D) Nitrogen cycle
Ans : (A)

17. The 1st Woman Chief Minister of an Indian State was—
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sucheta Kriplani
(C) Nandini Satipathi
(D) Sarojini Naidu
Ans : (B)

18. India tested its first Nuclear device on—
(A) 15 May, 1972
(B) 18 May, 1974
(C) 20 May, 1975
(D) 26 May, 1976
Ans : (B)

19. In which country the 31st SAARC Council of Ministers Meeting took place in February 2009 ?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Sri Lanka
(D) Nepal
Ans : (C)

20. In Indian currency, the One Rupee Note is issued under the signature of—
(A) Governor of Reserve Bank of India
(B) President of India
(C) Finance Secretary, Ministry of Finance, Govt. of India
(D) Finance Minister, Govt. of India
Ans : (C)

21. Match List-I (Category) with List-II (54th National Film Award Winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Category)
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
List-II (54th National Film Award Winners)
1. Case of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munna Bhai
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 4 1 3 2
(D) 2 3 1 4
Ans : (B)

22. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2015
(C) 2018
(D) 2020
Ans : (B)

23. An accused of an offence cannot be compelled to be a witness against himself, which Article of Indian Constitution provides for this ?
(A) Article 20
(B) Article 21
(C) Article 22
(D) Article 74
Ans : (A)

24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
List-I
(a) Legal Services Day
(b) World Tourism Day
(c) World Theatre Day
(d) International Literacy Day
List-II
1. March 27
2. September 8
3. November 9
4. September 27
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 2 3 4 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

25. The winner of the 62nd Santosh Trophy held in June 2008, was—
(A) Punjab
(B) Services
(C) West Bengal
(D) Karnataka
Ans : (A)

26. The smallest bone of our body is found in our—
(A) Ear
(B) Nose
(C) Eye
(D) Toe
Ans : (A)

27. Name the country whose President was Chief Guest at 60th Republic Day Parade (26-01-2009)—
(A) Turkey
(B) Chile
(C) Kazakhstan
(D) None of the above
Ans : (C)

28. The 1st recipient of Nehru Award for International Understanding was—
(A) Martin Luther King
(B) Mother Teresa
(C) U. Thant
(D) Dr. Jonas Salk
Ans : (C)

29. Which statement is not true about Mother Teresa ?
(A) She was born in Albania
(B) She became a nun at the age of 18 years
(C) She was not an Indian citizen at the time of her death
(D) She was once a teacher in Calcutta
Ans : (A)

30. What is the approximate number of electorates in millions (1 million = 10 lakhs) for 2009 Lok Sabha Elections ?
(A) 815
(B) 613
(C) 714
(D) 903
Ans : (C)

31. India is not a member of—
(A) Commonwealth of Nations
(B) SAARC
(C) NAM Organisation
(D) Asia Pacific Economic Cooperation Organization
Ans : (D)

32. The Press Council of India is a—
(A) Statutory Body
(B) Statutory Quasi-judicial Body
(C) Judicial Body
(D) Advisory Body
Ans : (B)

33. The Indian Economy is characterized by—
1. Pre-dominance of Agriculture
2. Pre-dominance of Industry
3. Low Per Capita Income
4. Massive Unemployment
Select your answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1, 3 and 4 only
Ans : (D)

34. ELISA Test is carried out for detection of—
(A) Aids
(B) Typhoid
(C) Cancer
(D) Pregnancy
Ans : (A)

35. The view that ‘Planning in India should, in future, pay more attention to the people than to commodities’ was given by—
(A) Amartya Sen
(B) Yashwant Sinha
(C) Atal Behari Vajpayee
(D) Manmohan Singh
Ans : (A)

36. The ‘Contingency Fund’ of the State is operated by—
(A) The Governor of the State
(B) The Chief Minister of the State
(C) The State Finance Minister
(D) None of the above
Ans : (A)

37. The first Speaker against whom a motion of non-confidence was moved in the Lok Sabha was—
(A) B. R. Jhaked
(B) G. V. Mavlankar
(C) Hukum Singh
(D) K. S. Hegde
Ans : (B)

38. The largest item of expenditure in the current account of the Central Government budget is—
(A) Defence Expenditure
(B) Subsidies
(C) Interest payments
(D) Expenditure on Social Services
Ans : (C)

39. Which one of the following is not an element of Human Development Index ?
(A) Life expectancy at birth
(B) Infant Mortality Rate
(C) Adult Literacy Rate
(D) Number of people below poverty line
Ans : (B)

40. ‘Hydrocarbon Vision-2025’ is associated with—
(A) Storage of petroleum products
(B) Euro-I & Euro-II vehicles
(C) Green house effect
(D) None of the above
Ans : (A)

41. Which one of the following regions of India is now regarded as an ‘ecological hot spot’ ?
(A) Western Himalayas
(B) Eastern Himalayas
(C) Eastern Ghats
(D) Western Ghats
Ans : (D)

42. The annual compound rate of growth of real Gross National Product in India was highest during—
(A) Eighth Five Year Plan
(B) Seventh Five Year Plan
(C) Sixth Five Year Plan
(D) Fifth Five Year Plan
Ans : (A)

43. 13th Finance Commission has been constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat
(B) Montek Singh Ahluwalia
(C) C. Rangarajan
(D) Vijay L. Kelkar
Ans : (D)

44. The Apex Institution in the sphere of Agriculture Credit is—
(A) State Bank of India
(B) Reserve Bank of India
(C) NABARD
(D) Regional Rural Banks
Ans : (C)

45. Interest rates in India have been reduced in recent years for a number of objectives.
1. To induce private investments
2. To facilitate cheap public borrowing
3. To encourage savings
4. To reduce economic inequalities
Which of the above is/are not correct ? Select it from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2 and 4
Ans : (A)

46. Which one of the following has been the most important item in the total imports of India in recent years ?
(A) Chemicals
(B) Chemical Fertilizers
(C) Petroleum & Edible Oil
(D) Iron & Steel
Ans : (C)

47. The Right of Property has been excluded from the list of Fundamental Rights by—
(A) 42nd Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 46th Amendment
(D) 47th Amendment
Ans : (B)

48. ‘The National Science Day’ is observed on—
(A) February 28
(B) March 8
(C) March 15
(D) March 31
Ans : (A)

49. The game of ‘Chess’ is said to have originated in—
(A) China
(B) Iran
(C) Indonesia
(D) India
Ans : (D)

50. The population of the world in descending order, on the basis of religion is—
(A) Buddhists, Christians, Muslims, Hindus
(B) Christians, Muslims, Hindus, Buddhists
(C) Christians, Buddhists, Hindus, Muslims
(D) Buddhists, Muslims, Christians, Hindus
Ans : (B)

51. Inner-Party Democracy stands for—
(A) A Government formed by several parties with a common programme
(B) Party closest to the party or parties forming the Government
(C) Periodical elections within the party to elect the office bearers of the party
(D) Secrets of Government are shared by parties in power
Ans : (C)

52. Which one of the following diseases is not caused by Virus ?
(A) Polio
(B) Jaundice
(C) Small Pox
(D) Diphtheria
Ans : (D)

53. Who was the 1st Muslim President of Indian National Congress ?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Shaukat Ali
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Badruddin Tyabji
Ans : (D)

54. A needle sinks in water whereas a ship made of iron floats on it because—
(A) The edge of the needle is pointed
(B) The ship is flat
(C) The ship is driven by powerful engine
(D) Specific gravity of the needle is greater than that of water displaced by it
Ans : (D)

55. The cloudy nights are warmer than clear nights because—
(A) The clouds prevent radiation of heat from the ground and the air
(B) Clouds absorb sunlight in the day and radiate the same in night
(C) Clouds make the atmosphere damp and generate heat
(D) The clouds obstruct the movement of air which creates heat
Ans : (A)

56. Nagarjun Sagar Project is located on the—
(A) Bhadra river
(B) Bhima river
(C) Krishna river
(D) Godavari river
Ans : (C)

57. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kalpakkam — Tamil Nadu
(B) Rana Pratap Sagar — M.P.
(C) Narora — U.P.
(D) Tarapore — Maharashtra
Ans : (B)

58. Equinox is a state in which the duration of day and night is equal. It falls on—
(A) 31st March and 30th September
(B) 24th December and 30th June
(C) 21st March and 23rd September
(D) 1st April and 1st January
Ans : (C)

59. Which planet takes the longest time to go around the Sun ?
(A) Uranus
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)

60. Zimbabwe was earlier known as—
(A) Southern Rhodesia
(B) Gold Coast
(C) Ivory Coast
(D) Belgian Congo
Ans : (A)

61. Sethusamudram Project connects—
(A) Palk Bay with Pak Strait
(B) Palk Bay with Bay of Bengal
(C) Gulf of Mannar with Palk Bay
(D) Cape Comorin with Gulf of Mannar
Ans : (C)

62. Indian Constitution has taken certain features of the Constitutions of other countries. Which country has contributed to the framing of the ‘Directive Principles of State Policy’ ?
(A) France
(B) Ireland
(C) Japan
(D) U.S.A.
Ans : (B)

63. Assertion (A) : The Himalayan soils are rich in humus.
Reason (R) : The Himalayas have the largest area under forest cover.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (A)

64. Which of the following statements about Sikkim are true ?
Select the correct answer from the code given below—
1. It became an integral part of India in 1975.
2. It is considered as a botanist paradise.
3. Its population is mainly made up of the Lepchas.
Codes :
(A) 1
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

65. Spring Tide occurs—
(A) When the Sun, Earth and Moon are in straight line
(B) When the Sun and Moon make a right angle with Earth
(C) When strong wind blows
(D) When night is very cold
Ans : (A)

66. Which one of the following human organs is less susceptible to harmful radiations ?
(A) Eyes
(B) Heart
(C) Brain
(D) Lungs
Ans : (D)

67. Who has recently been elected as the President of Russia ?
(A) Dmitry Medvedev
(B) Gennady Zyuganov
(C) Andrei Bogdanov
(D) Vladimir Zhirinovsky
Ans : (A)

68. The leading producer of both rice and wheat in the world is—
(A) China
(B) India
(C) Russia
(D) U.S.A.
Ans : (A)

69. Which one of the following is essential for plants to produce their food ?
(A) Oxygen
(B) Starch
(C) Carbon dioxide
(D) Proteins
Ans : (C)

70. Who among the following women became the first to fly MIG-35 (Russian aircraft) on 13-02-09 ?
(A) Kirti Chandra
(B) Kalpana Chawla
(C) Suman Sharma
(D) Sunita Williams
Ans : (C)

71. The 1st woman is space was—
(A) Valentina Tereschkova
(B) Kalpana Chawla
(C) Junoko Tabei
(D) Bachendri Pal
Ans : (A)

72. India’s space launching base ‘Sriharikota’ is located in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Orissa
Ans : (A)

73. The organ of the human body directly affected by the disease of Hepatitis is—
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Heart
(D) Brain
Ans : (A)

74. The 1st Lady Prime Minister in the World was—
(A) Golda Meir
(B) Srimavo Bhandarnaike
(C) Indira Gandhi
(D) Margarett Thatcher
Ans : (B)

75. A lake starts freezing because of cold. It will first freeze—
(A) at the bottom
(B) at the middle part
(C) at the top surface
(D) uniformly throughout the water
Ans : (C)

76. Biosphere reserves are areas to preserve—
(A) Grasslands
(B) Agricultural produce
(C) Atmospheric balance
(D) Genetic diversity
Ans : (D)

77. What is the function of a Pacemaker ?
(A) It decreases the heart beat
(B) It regulates heart beat
(C) It increases heart beat
(D) It accelerates blood supply to heart
Ans : (B)

78. On which Index is the rate of inflation based ?
(A) Consumer Price Index
(B) Wholesale Price Index
(C) Industrial Workers Consumer Price Index
(D) Rural Labour Consumer Price Index
Ans : (B)

79. The computer system which links and stores information among different countries in the world through a satellite is known as—
(A) Apollo
(B) INSAT 2D
(C) Internet
(D) Nicnet
Ans : (C)

80. Which one of the following is not correct ?
(A) Theory of evolution was propounded by Charles Darwin
(B) The breaking apart of the nucleus of an atom is called fusion
(C) Dry ice is nothing but solid carbon dioxide
(D) Telephone was invented by Graham Bell
Ans : (B)

81. Match List-I with List-II and select your answer from the codes given below—
List-I
(a) The bird that never makes its nest
(b) The animal that shakes off its tail
(c) Largest living creature
(d) Most intelligent animal
List-II
1. Lizard
2. Chimpanzee
3. Cuckoo
4. Blue whale
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 4 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 2 4
Ans : (B)

82. In the manufacture of glass the raw materials used are—
(A) sand, mica, sulphur
(B) sand, soda, mica
(C) sand, soda, quartz
(D) sand, soda, sulphur
Ans : (C)

83. Which one of the following subjects is related to ‘Robot’ ?
(A) Kinematics
(B) Cybernatics
(C) Hydraulics
(D) Mechanics
Ans : (D)

84. Match List-I with List-II and select the correct answer from codes given below—
List-I (Institute)
(a) National Institute of Nutrition
(b) Wild Life Institute of India
(c) National Institute of Ayurveda
(d) National Institute of Naturopathy
List-II (Place)
1. Pune
2. Jaipur
3. Dehradun
4. Hyderabad
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (D)

85. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Cardiologist
(b) Nephrologist
(c) Urologist
(d) Oculist
List-II
1. Eye
2. Urinary Tract
3. Heart
4. Kidney
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

86. Thiamine is—
(A) Vitamin C
(B) Vitamin B2
(C) Vitamin B6
(D) Vitamin B1
Ans : (D)

87. Doctors, Artists and Sculptors use calcium sulphate which is popularly known as—
(A) Quick lime
(B) Lime stone
(C) Bleaching powder
(D) Plaster of Paris
Ans : (D)

88. Which one is not correctly matched ?
(A) Sriharikota —Andhra Pradesh
(B) Thumba —Kerala
(C) Bhabha Atomic Research Centre —Karnataka
(D) Pokhran —Rajasthan
Ans : (C)

89. Assertion (A) : LPG is a pollution free vehicular fuel.
Reason (R) : Plying of CNG fuelled-buses is recommended for metropolitan cities in India.
Select the correct answer from the code—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

90. Which one of the following is not a space satellite ?
(A) SLV-3
(B) RS-D1
(C) IRS-1D
(D) INSAT-2D
Ans : (A)

91. Assertion (A) : Forests are a renewable resource.
Reason (R) : They enhance the quality of environment.
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

92. The coldest place on the earth is—
(A) Halifax
(B) Chicago
(C) Siachin
(D) Verkhoyansk
Ans : (D)

93. The strait which separates Asia from North America is—
(A) Berring Strait
(B) Palk Strait
(C) Strait of Gibraltar
(D) Strait of Malacca
Ans : (A)

94. The beneficiary States of Sardar Sarovar Project are—
(A) Gujarat, Maharashtra, M.P. and Rajasthan
(B) A.P., M.P., Gujarat and Maharashtra
(C) Orissa, M.P., Gujarat and Maharashtra
(D) M.P., Gujarat, Karnataka and Maharashtra
Ans : (A)

95. The largest producer of rubber in India is—
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Maharashtra
Ans : (C)

96. The 14th ASEAN Summit concluded on March, 1, 2009 at HUA HIN. In which country is this city located ?
(A) Thailand
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Philippines
Ans : (A)

97. The Third Battle of Panipat was fought between—
(A) Hemu and Akbar
(B) Humayun and Sher Shah
(C) Maratha and Ahmad Shah Abdali
(D) Nadir Shah and Mughals
Ans : (C)

98. The Mughal Emperor who appointed maximum number of Hindu Officers was—
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb
Ans : (D)

99. Ramgundam Super Thermal Power Station is located in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
Ans : (A)

100. The 1st Census in India during the British period was held during the tenure of—
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Lytton
(C) Lord Mayo
(D) Lord Ripon
Ans : (C)

[ Read More… ] 

MPPSC General Studies Solved Prelims Paper 2008

 

Madhya Pradesh P.S.C. State Service (Pre.) Exam., 2008(Held on 11-1-2009)
General Studies
 : Solved Paper
1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day—
(A) South America (B) Africa
(C) Australia (D) All of these
Ans : (D)

2. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges ?
(A) Malwa plateau (B) Chhota Nagpur plateau
(C) Deccan plateau (D) Peninsular plateau
Ans : (A)

3. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya
(C) West Bengal (D) Sikkim
Ans : (D)

4. The leading state in wheat production in India is—
(A) Punjab (B) Haryana
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

5. Which state is the largest producer of tobacco in India ?
(A) Gujarat (B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka (D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

6. One horned rhinoceros is found in the following states—
(A) Arunachal Pradesh and Tripura (B) West Bengal and Assam
(C) Arunachal Pradesh and Assam (D) West Bengal and Tripura
Ans : (B)

7. Which of the following is different from the remaining three ?
(A) Haematite (B) Magnetite
(C) Limonite (D) Bauxite
Ans : (D)

8. States with the highest and lowest density of population in India are respectively—
(A) Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh (B) West Bengal and Arunachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh and Sikkim (D) West Bengal and Sikkim
Ans : (B)

9. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Hirakud Project (b) Haldia Refinery
(c) Tarapur Nuclear Station (d) Kudremukh Hills
1. West Bengal 2. Orissa
3. Karnataka 4. Maharashtra
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans : (C)

10. Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the codes given below—
1. Jupiter 2. Uranus
3. Earth 4. Saturn
Codes :
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 4, 1, 2, 3
(C) 1, 4, 2, 3
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (C)

11. Arrange the following from west to east and select the correct answer from the codes given below—
1. London 2. Lisbon
3. Frankfurt 4. Beirut
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 2, 1, 4, 3
(D) 1, 2, 4, 3
Ans : (B)

12. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Kenya (b) Uganda
(c) Uzbekistan (d) Ukraine
1. Tashkent 2. Nairobi
3. Kiev 4. Kampala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 2 4 1 3
(C) 2 4 3 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (B)

13. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is—
(A) 547 (B) 545
(C) 552 (D) None of these
Ans : (C)

14. Which of the following political parties is not a national party as recognized by the Election Commission of India ?
(A) Nationalist Congress Party (B) Bahujan Samaj Party
(C) Communist Party of India (D) Samajwadi Party
Ans : (D)

15. Consider the following statements with respect to qualification to become the member of Rajya Sabha and select the correct answer from the codes given below—
1. should be at least 30 years of age
2. should be registered as a voter on the list of voters in the state from which the candidate is to be elected
3. should not hold office of profit under the state
Codes :
(A) 1 and 2 are correct (B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct (D) 1, 2 and 3 are correct
Ans : (*)

16. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Right—
(A) Freedom of speech
(B) Constitutional remedies
(C) Property
(D) Freedom of religion
Ans : (C)

17. Which among the following sectors contributes most to the GDP of India ?
(A) Primary sector (B) Secondary sector
(C) Tertiary sector (D) All three contribute equally
Ans : (C)

18. Which is the final authority in India to approve Five Year Plans ?
(A) Union Council of Ministers (B) Planning Commission
(C) Prime Minister (D) None of these
Ans : (D)

19. Who is called the pioneer of liberalization of Indian Economy ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) P.V. Narsimha Rao
(C) Dr. Bimal Jalan (D) P. Chidambaram
Ans : (A)

20. Green Index has been developed by—
(A) World Bank’s environmentally and socially sustainable development division
(B) United Nations environment programme
(C) United Nations development programme
(D) Kyoto Protocol
Ans : (B)

21. Public Distribution System is aimed at—
(A) Providing food security to the poor
(B) To prevent hoarding and black-marketing
(C) To prevent overcharging by traders
(D) All of the above
Ans : (D)

22. Who among the following released “Citizens guide to fight corruption” ?
(A) Ministry of Family Welfare
(B) Consumer Co-operative Societies
(C) Central Vigilance Commission
(D) Transparency International
Ans : (D)

23. Which of the following is not included in Human Development Index ?
(A) Life Expectary (B) Real per Capita Income
(C) Social Inequality (D) Adult Literacy
Ans : (C)

24. Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)—
1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation
2. To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000
3. To give telephone connectivity to the remaining villages
Codes :
(A) 1 and 2 are correct (B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct (D) None of the above
Ans : (B)

25. What is the size of the eleventh five year plan of India ?
(A) Rs. 3,64,471 crore (B) Rs. 36,447 crore
(C) Rs. 36,44,718 crore (D) Rs. 3,64,47,185 crore
Ans : (C)

26. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1. In Beijing Olympics, Abhinav Bindra won gold medal in 10 metres rifle shooting.
2. In Beijing Olympics, Sushil Kumar won bronze medal in fly weight boxing.
Codes :
(A) 1 is correct (B) 2 is correct
(C) Both are correct (D) None of these
Ans : (A)

27. When did India last win a hockey gold medal at the Olympics ?
(A) 1964 Tokyo (B) 1972 Munich
(C) 1976 Montreal (D) 1980 Moscow
Ans : (D)

28. This great hockey player was the prolific goal scorer (24 goals approximately) in 1932 and 1936 Olympics. There was demand in the media to celebrate his birth centenary on 8th September 2008. He spent his later life in Gwalior. Identify him‚
(A) Dhyan Chand (B) Captain Roop Singh
(C) Gurmeet Singh (D) A.I.S. Dara
Ans : (A)

29. Virendra Sehwag scored his second triple century in the test cricket. He became only the third player in the history to do so. The other two are—
(A) Brian Lara and Gary Sobers
(B) Donald Bradman and Wally Hammond
(C) Gary Sobers and Wally Hammond
(D) Donald Bradman and Brian Lara
Ans : (D)

30. Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008) ?
(A) M.S. Dhoni (B) Vishwanathan Anand
(C) Abhinav Bindra (D) Sachin Tendulkar
Ans : (A)

31. Consider the following statements with reference to Beijing Olympics and select the correctanswer from the codes given below—
1. Michael Phelps won eight gold medals.
2. Usain Bolt became the fastest man by winning 100 m and 200 m races.
3. Roger Federer won gold medal in Men’s Singles Tennis.
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Ans : (A)

32. Who won the ONGC-IBSF World Billiards Championship in September 2008 at Bangaluru ?
(A) Pankaj Advani (B) Geet Sethi
(C) Rupesh Shah (D) Peter Gilchrist
Ans : (A)

33. Who won the mixed doubles at US Open 2008 ?
(A) Leander Paes—Cara Black
(B) Leander Paes—Lisa Raymond
(C) Mahesh Bhupathi—Martina Hingis
(D) Mahesh Bhupathi—Mary Pierce
Ans : (A)

34. Madhya Pradesh won record number of medals in the 33rd National Games at Guwahati in 2007. In which game did Madhya Pradesh win maximum gold medals ?
(A) Karate (B) Wushu
(C) Shooting (D) Athletics
Ans : (A)

35. Which among the following awards is given to sportspersons by the Government of Madhya Pradesh ?
(A) Arjun Award (B) Vikram Award
(C) Dronacharya Award (D) Khel Ratna Award
Ans : (B)

36. Which of the following is not a style of swimming ?
(A) Free-style (B) Back stroke
(C) Front stroke (D) Butterfly
Ans : (C)

37. Who won the AFC Challenge Cup Football Championship in August 2008 ?
(A) India (B) Tajikistan
(C) Turkmenistan (D) DPR Korea
Ans : (A)

38. Who is the first Indian woman chess player to cross 2600 ELO rating ?
(A) Koneru Humpy (B) Tania Sachdev
(C) P. Harika (D) S. Vijay Laxmi
Ans : (A)

39. Where was 2nd All Star Asian Athletics Championship organized in September 2008 ?
(A) Pune (B) Bangaluru
(C) Indore (D) Bhopal
Ans : (D)

40. Who among the following cricketers from Madhya Pradesh has not played for India in a test match ?
(A) Narendra Hirwani (B) Amay Khurasiya
(C) Mushtaq Ali (D) Rajesh Chauhan
Ans : (B)

41. Two new districts were formed in Madhya Pradesh in the year 2008. Identify—
(A) Alirajpur and Burhanpur (B) Burhanpur and Anooppur
(C) Singrauli and Anooppur (D) Singrauli and Alirajpur
Ans : (D)

42. Which of the following cities is closest to IST (Indian Standard Time) meridian ?
(A) Rewa (B) Sagar
(C) Ujjain (D) Hoshangabad
Ans : (A)

43. Which of the following national highways has the longest length in Madhya Pradesh ?
(A) NH-3 Agra-Gwalior-Dewas-Bombay (Mumbai)
(B) NH-7 Varanasi-Rewa-Jabalpur-Salem
(C) NH-12 Jabalpur-Bhopal-Jaipur
(D) NH-26 Jhansi-Sagar-Lakhnadon
Ans : (A)

44. Consider the time of sun rise in Sidhi and Jhabua, and choose the correct option—
(A) Sidhi will have sun rise 1 hour earlier
(B) Jhabua will have sun rise 1 hour earlier
(C) Sidhi will have sun rise ½ hour earlier
(D) Jhabua will have sun rise ½ hour earlier
Ans : (D)

45. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Chhindwara (b) Mandala
(c) Jhabua (d) Shivpuri
1. Bhil 2. Bharia
3. Gond 4. Sahariya
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 1 3 2 4
(C) 2 3 1 4
(D) 1 4 2 3
Ans : (C)

46. Sanskrit University has been set up at—
(A) Gwalior (B) Ujjain
(C) Rewa (D) Jabalpur
Ans : (B)

47. Which of the following is not a world heritage site ?
(A) Khajuraho temples (B) Bhimbetka caves
(C) Sanchi stupa (D) Mandu palace
Ans : (D)

48. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Bhoj (b) Durgawati
(c) Samudragupta (d) Ashok
1. Ujjain 2. Vidisha
3. Dhar 4. Gondwana
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

49. Which of the following rivers does not fall into river Yamuna ?
(A) Ken (B) Betwa
(C) Son (D) Chambal
Ans : (C)

50. Which of the following dams is not on Narmada river ?
(A) Bargi (B) Omkareshwar
(C) Indira Sagar (D) Ban Sagar
Ans : (D)

51. ‘Badhai’ is—
(A) Folk dance of Bundelkhand
(B) Folk dance of Malwa
(C) Festival celebrated in Bhopal on 2nd day after Diwali
(D) Folk music of Bundelkhand
Ans : (A)

52. Which among the following districts of Madhya Pradesh has a problem of soil erosion ?
(A) Jabalpur (B) Bhopal
(C) Morena (D) Khandwa
Ans : (C)

53. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Indian Institute of Information Technology, Design and Manufacturing (IIITDM)
(b) Indian Institute of Information Technology and Management (IIITM)
(c) Indian Institute of Management (IIM)
(d) Indian Institute of Science, Education and Research (IISER)
1. Indore 2. Bhopal
3. Jabalpur 4. Gwalior
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (B)

54. Which National Park/Sanctuary has been selected to house Gir lions ?
(A) Pench (B) Kanha
(C) Bandhavgarh (D) Palpur Kuno
Ans : (D)

55. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Zari Batua (b) Bhairavagarh prints
(c) Handicrafts of Bagh (d) Sarees of Chanderi
1. Ujjain 2. Dhar
3. Bhopal 4. Ashok Nagar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 1 3 4 2
(C) 1 3 2 4
(D) 3 1 4 2
Ans : (A)

56. Who amongst the following has served longest as Chief Minister ?
(A) Pandit Ravishankar Shukla (B) Arjun Singh
(C) Dr. Kailashnath Katju (D) Digvijay Singh
Ans : (D)

57. Which party amongst the following is neither nationally recognised party nor a party recognized for the state of Madhya Pradesh ?
(A) Bahujan Samaj Party (B) Samajwadi Party
(C) Gondwana Ganatantra Party (D) Communist Party of India
Ans : (C)

58. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
In Madhya Pradesh :
1. Zila Panchayat Adhyaksha (President) is elected through indirect election.
2. 50% seats are reserved for women in Panchayati Raj.
3. Sarpanch is elected through direct election.
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Ans : (D)

59. Where is the automobile industry cluster of Madhya Pradesh ?
(A) Pithampur (B) Malanpur
(C) Mandideep (D) Maneri
Ans : (A)

60. Of which crop is Madhya Pradesh the largest producer in the country ?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Jowar (D) Soyabean
Ans : (D)

61. Arrange the following districts in decreasing order of per hectare fertilizer consumption and select the correct answer from the codes given below—
1. Indore 2. Dindori
3. Hoshangabad 4. Mandala
Codes :
(A) 1, 3, 4, 2
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 4, 1, 3, 2
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (A)

62. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Jamunapari (b) Bhadawari
(c) Kadaknath (d) Malwi
1. Cow 2. Goat
3. Buffalo 4. Poultry
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 2 1 4 3
(C) 4 1 2 3
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

63. Coal Bed Methane has been found in—
(A) Shahdol (B) Sagar
(C) Jabalpur (D) Ujjain
Ans : (A)

64. Madhya Pradesh is the largest producer of the following minerals in the country—
(A) Coal and Diamond (B) Copper and Iron
(C) Coal and Copper (D) Copper and Diamond
Ans : (D)

65. Which of the following sectors has been given the maximum allocation in the XI five year plan of Madhya Pradesh ?
(A) Health (B) Education
(C) Power (D) Irrigation
Ans : (C)

66. Which of the following places has 500 MW unit for electricity generation ?
(A) Birsinghpur (B) Sarani
(C) Chachai (D) Chhindwara
Ans : (A)

67. Which among the following districts has most adverse sex ratio ?
(A) Morena (B) Balaghat
(C) Jhabua (D) Rewa
Ans : (A)

68. Which among the following districts has the highest literacy rate ?
(A) Bhopal (B) Narsinghpur
(C) Jabalpur (D) Indore
Ans : (B)

69. How many districts of Madhya Pradesh are covered under NREGA ?
(A) All districts (B) 18 districts
(C) 31 districts (D) None of these
Ans : (A)

70. Which of the following cities is not covered under JNNURM ?
(A) Indore (B) Jabalpur
(C) Gwalior (D) Ujjain
Ans : (C)

71. In an open ground, Rakesh walks 20 metres towards north, takes a left turn and walks 40 metres; again takes a left turn and walks 50 metres. How far is he from the starting point ?
(A) 110 metres (B) 70 metres
(C) 50 metres (D) 40 metres
Ans : (C)

72. Fill up the blank—
5 7 74
11 8 185
…… 6 205
(A) 13 (B) 15
(C) 10 (D) 12
Ans : (A)

73. Fill in the blank—
McCain : Obama : : Palin :………
(A) Gore (B) Rice
(C) Biden (D) Clinton
Ans : (C)

74. Fill up the blank—
5 9 21 37 81 ……
(A) 163 (B) 153
(C) 183 (D) 203
Ans : (B)

75. Which diagram best represents the relationship of Doctors, Engineers and Professors ?

Ans : (D)

Directions—(Q. 76 to 78) : Consider the following data about marks obtained (out of 100) :

Marks
Subjects
HistoryGeographyEconomic
10–19
20–29
30–39
40–49
50–59
60–69
70–79
80–89
90–100
1
1
1
10
27
48
9
3
0
2
3
2
12
20
42
17
2
0
1
4
1
9
16
48
17
4
0

Pass marks is 40.
First division marks is 60.

76. Which subject has the highest pass percentage ?
(A) History (B) Geography
(C) Economics (D) All are equal
Ans : (A)

77. Which subject has most first divisioners ?
(A) History (B) Geography
(C) Economics (D) All are equal
Ans : (C)

78. In which subject is the average of marks scored maximum ?
(A) History (B) Geography
(C) Economics (D) All are equal
Ans : (C)

79. A school has 12 teachers. One of them retires at the age of 62 years and a new teacher replaces him. The change reduces the average age of the staff by 3 years. What is the age of the new teacher ?
(A) 22 years (B) 24 years
(C) 26 years (D) 28 years
Ans : (C)

80. A 50 metres long train passes over a bridge at a velocity of 30 km/hour. If it takes 36 seconds to cross the bridge, the length of the bridge is—
(A) 200 m (B) 250 m
(C) 300 m (D) 350 m
Ans : (B)

81. A football league has 12 teams. Tournament is to be played on double round robin followed by the two top teams playing the Final. Round robin means that each team plays every other team. How many matches will be played in the tournament ?
(A) 132 (B) 133
(C) 67 (D) 66
Ans : (A)

Directions—Based on the following information, answer the question 82 to 85 :
Sachin, Rahul, Virendra, Anil and Ishant are wearing Red, Blue, White, Black and Brown pants and caps (not in order). No one is wearing the cap and the pant of the same colour. All of them are wearing pants of different colours and caps of different colours. Every one of them is carrying one of the items namely Bat, Ball, Stumps, Gloves and Pads.
Further, it is given that :
(i) Sachin is wearing brown cap.
(ii) Ishant is not wearing a blue or red pant.
(iii) Gloves is being carried by the one who is wearing blue pant.
(iv) Rahul is wearing white cap.
(v) Virendra is wearing black pant.
(vi) Anil is wearing red cap and brown pant.
(vii) One who is wearing red pant is carrying pads.
(viii) One who is wearing brown pant is carrying bat.

82. What is the colour of Virendra’s cap ?
(A) Red (B) White
(C) Blue (D) Cannot be determined
Ans : (C)

83. What item is being carried by the person wearing white pant ?
(A) Stumps (B) Ball
(C) Gloves (D) Stumps or Ball
Ans : (D)

84. Who is wearing the blue pant ?
(A) Sachin (B) Ishant
(C) Sachin or Rahul (D) Rahul or Ishant
Ans : (C)

85. If Rahul is wearing red pant, what is the correct combination ?
(A) Sachin—Brown cap—Black pant
(B) Anil—Red cap—Blue pant
(C) Virendra—Blue cap—Brown pant
(D) Ishant—Black cap—White pant
Ans : (D)

86. Under National e-Governance Plan, SWAN is—
(A) State Wide Area Network
(B) Systems Wide Area Network
(C) State Wise Area Network
(D) Systems Wise Area Network
Ans : (A)

87. Under National e-Governance Plan, CSC is—
(A) Citizen Service Centre
(B) Common Service Centre
(C) Community Service Centre
(D) Computer Service Centre
Ans : (B)

88. Google company has launched a new browser in third quarter of 2008. It is—
(A) Chrome (B) Lycos
(C) Alta-vista (D) Mozilla Firefox
Ans : (A)

89. First fully computer literate district in the country is—
(A) Ernakulam (B) Villupuram
(C) Thiruvallur (D) Malappuram
Ans : (D)

90. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Narayan Murthy (b) Azim Premji
(c) Ramlingam Raju (d) Ramadurai
1. Wipro 2. TCS
3. Infosys 4. Satyam Computers
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (B)

91. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1. . Net (Dot Net) Framework has been developed by Microsoft
2. Java is an open source technology developed by Sun Microsystems
Codes :
(A) Only 1 is correct (B) Only 2 is correct
(C) Both 1 and 2 are correct (D) None is correct
Ans : (C)

92. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1. Proxy server provides TCP/IP address
2. Proxy server processes clients requests by forwarding the requests to other servers.
Codes :
(A) Only 1 is correct (B) Only 2 is correct
(C) Both 1 and 2 are correct (D) None is correct
Ans : (C)

93. An exclusively private network used by employees of a company in a single location will be classified as—
(A) Internet (B) Local Area Network
(C) Wide Area Network (D) ARPANET
Ans : (B)

94. In a database, field is—
(A) label (B) table of information
(C) group of related records (D) category of information
Ans : (D)

95. A million bytes is approximately—
(A) Gigabyte (B) Kilobyte
(C) Megabyte (D) Terabyte
Ans : (C)

96. To increase the length of a network without loss of signal strength, we would use—
(A) Repeater (B) Router
(C) Gateway (D) Switch
Ans : (A)

97. If a domain name ends with .edu.us, then it is—
(A) An international organization (B) A non-profit organization
(C) An educational institute in Australia (D) An educational institute in USA
Ans : (D)

98. Word Processors, Spread sheets are examples of—
(A) System Software (B) Application Software
(C) Platform Software (D) None of these
Ans : (B)

99. Which of the following is not an output device ?
(A) Drum pen plotter (B) CRT monitor
(C) Earphones (D) Digital camera
Ans : (D)

100. One of the first viruses to attract wide spread public attention was designed to infect MS-DOS on 6th March 1992. Name of the virus is—
(A) Brain (B) Catch me if you can
(C) Michaelangelo (D) Friday the thirteenth
Ans : (C)

Directions—(Q. 101 to 110) : The following ten questions consist of two statements; one labelled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You have to examine the two statements and select the answer to these questions using the code below—
(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.

101. Assertion (A) : In India, electricity distribution companies calculate the consumption of electricity in kWh.
Reason (R) : Electrical System in India works at a frequency of 60 Hz.
Ans : (C)

102. Assertion (A) : A plant which has nitrogen deficiency will show symptoms like stunted growth and pale green and yellow leaves.
Reason (R): Nitrogen is responsible for green leaf growth.
Ans : (A)

103. Assertion (A) : Gypsum is added to cooled clinkers of cement.
Reason (R) : Gypsum speeds up the setting time of cement.
Ans : (A)

104. Assertion (A) : People with AB blood groups are universal recipients.
Reason (R) : Red blood cell of blood group AB has no antigen and so agglutination does not occur with any other blood group.
Ans : (C)

105. Assertion (A) : Wind patterns are clockwise in southern hemisphere and anticlockwise in northern hemisphere.
Reason (R) : The directions of wind patterns in northern and southern hemisphere are governed by Coriolis effect.
Ans : (A)

106. Assertion (A) : Protest, led by Lala Lajpat Rai, was organized in Lahore in 1928 against Simon Commission.
Reason (R) : Simon Commission did not have a single Indian member in it.
Ans : (A)

107. Assertion (A) : Foodgrain production per capita in Madhya Pradesh is less than the national average.
Reason (R) : The productivity of foodgrains in Madhya Pradesh is less than the national average.
Ans : (A)

108. Assertion (A) : The Indian Constitution is basically federal in form.
Reason (R) : Article 352 has provisions in case of failure of constitutional machinery in states.
Ans : (B)

109. Assertion (A) : Lehman Brothers (an investment banking company of US) filed for chapter 11 bankruptcy protection in September 2008.
Reason (R) : Subprime lending was one of the major causes of financial crisis.
Ans : (A)

110. Assertion (A) : CERN (European Organization for Nuclear Research) is the world’s largest particle Physics laboratory.
Reason (R) : CERN is French aeronym of the name of the provisional body founded 2 years before the organization came into existence.
Ans : (A)

111. Formation of Ozone hole is maximum over—
(A) India (B) Africa
(C) Antarctica (D) Europe
Ans : (C)

112. Steel is mainly an alloy of Iron and—
(A) Chromium (B) Nickel
(C) Manganese (D) Carbon
Ans : (D)

113. Aryabhatta was launched on—
(A) 19th April, 1975 (B) 6th December, 1957
(C) 31st January, 1958 (D) 2nd October, 1980
Ans : (A)

114. ‘Project Tiger’ in India was started in—
(A) 1970 (B) 1973
(C) 1981 (D) 1984
Ans : (B)

115. Gas released during Bhopal gas tragedy was—
(A) Methyl isothiocyanate (B) Ethyl isothiocyanate
(C) Methyl isocyanate (D) Ethyl isocyanate
Ans : (C)

116. Light year is the unit of—
(A) Time (B) Distance
(C) Speed of light (D) Speed with respect to speed of light
Ans : (B)

117. An ice cube is floating in a glass of water. What happens to the water level when the ice melts ?
It—
(A) rises (B) falls
(C) remains the same (D) first rises and then falls
Ans : (C)

118. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Anaemia (b) Goiter
(c) Night blindness (d) Beri-beri
1. Vitamin B deficiency 2. Iron deficiency
3. Iodine deficiency 4. Vitamin A deficiency
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 4 1
Ans : (B)

119. Which of the following lens is used to minimize Myopia ?
(A) Convex lens (B) Concave lens
(C) Cylindrical lens (D) None of these
Ans : (B)

120. India’s first atomic power station is—
(A) BARC (B) Tarapur Atomic Power Station
(C) Narora Atomic Power Station (D) None of these
Ans : (B)

121. A fan produces feeling of comfort during hot weather because—
(A) Fan supplies cold air (B) Our perspiration evaporates rapidly
(C) Out body radiates more heat (D) Conductivity of air increases
Ans : (B)

122. Which among the following countries is not a member of Nuclear Suppliers Group ?
(A) China (B) New Zealand
(C) Ireland (D) Iran
Ans : (D)

123. Which river in Bihar changed its course in the year 2008 and caused calamity ?
(A) Ganga (B) Gandak
(C) Kosi (D) Ghaghra
Ans : (C)

124. United Nations declared the year 2008 as the International Year of—
(A) Sanitation (B) Drinking water
(C) Literacy (D) Reduction of infant mortality
Ans : (A)

125. Violence against Christians erupted in Orissa after the murder of Swami Lakshmanananda Saraswati in August 2008. Which district was the worst affected ?
(A) Keonjhar (B) Bargarh
(C) Sambalpur (D) Kandhamal
Ans : (D)

126. Which film received the best feature film award at the 54th National Film Awards ?
(A) Pulijanmam (Malayalam) (B) Kabul Express
(C) Lage Raho Munna Bhai (D) Podokkhep (Bengali)
Ans : (A)

127. According to the Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats in Lok Sabha to the states is on the basis of the ……… census.
(A) 1961 (B) 1971
(C) 1981 (D) 1991
Ans : (B)

128. Russia recognized independence of Georgia’s two territories in August 2008. The two territories are—
(A) Kosovo and Dushanbe (B) Kosovo and South Ossetia
(C) Abkhazia and Dushanbe (D) South Ossetia and Abkhazia
Ans : (D)

129. Which country was the first after the ban on India was lifted by the Nuclear Suppliers Group, to sign an agreement that would allow supply of civil nuclear technology to India ?
(A) USA (B) Italy
(C) Russia (D) France
Ans : (D)

130. What is the cut-off date for recognition of rights under “The Scheduled Tribes and other traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006” ?
(A) 13th September, 1976 (B) 13th December, 2006
(C) 13th September, 2005 (D) 13th December, 2005
Ans : (D)

131. Who amongst the following did not share Nobel Prize for Physics in 2008 ?
(A) Tohide Yasakawa (B) Makoto Kabayashi
(C) Toshihide Maskawa (D) Yoichiro Nambu
Ans : (A)

132. Name of the spacecraft for India’s mission moon is—
(A) Chandrayaan-I (B) Chandrayaan-II
(C) Antariksha (D) Change I
Ans : (A)

133. Who among the following was Secretary, Economic Affairs, Government of India and then became Governor, Reserve Bank of India in September 2008 ?
(A) Y.V. Reddy (B) D. Rangarajan
(C) T.K. Nair (D) D. Subbarao
Ans : (D)

134. To which place did Ratan Tata decide to move the Nano Project from Singur ?
(A) Pithampur (B) Pune
(C) Sanand (D) Gopalpur
Ans : (C)

135. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1. Mohenjo Daro, Harappa, Ropar and Kalibangan are important places of Indus Valley Civilization
2. Harappan people developed planned cities with network of streets and drainage system
3. Harappan people did not know use of metals
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Ans : (A)

136. Which Indian king defeated Seleucus, the administrator of Sindh and Afghanistan appointed by Alexander ?
(A) Samudragupta (B) Ashok
(C) Bindusar (D) Chandragupta
Ans : (D)

137. Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb ?
(A) Aungier (B) Sir John Child
(C) Sir John Gayer (D) Sir Nicholas Waite
Ans : (B)

138. First decisive military success of English East India Company in India is marked by—
(A) Battle of Buxar (B) Battle of Plassey
(C) Battle of Panipat (D) Battle of Haldighati
Ans : (A)

139. Bhils revolted against the British in—
(A) M.P. and Maharashtra (B) M.P. and Bihar
(C) Bihar and Bengal (D) Bengal and Maharashtra
Ans : (A)

140. The modern historian who called the revolt of 1857 as the first war of indepdence was—
(A) Dr. R.C. Majumdar (B) Dr. S.N. Sen
(C) V.D. Savarkar (D) Ashok Mehta
Ans : (C)

141. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was—
(A) Yugantar (B) Deshbhakti
(C) Kesari (D) Kranti
Ans : (C)

142. Why did Mahatma Gandhi withdraw Non-Cooperation Movement in 1922 ?
(A) Most of the leaders were arrested and were in prison
(B) British agreed to partly fulfil the demands
(C) Because of Chauri-Chaura violence
(D) He saw no chance of success of the movement
Ans : (C)

143. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below—
1. Dandi March 2. Jallianwala Bagh Massacre
3. Quit India Movement 4. Swadeshi Movement
Codes :
(A) 2, 4, 1, 3
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 2, 1, 4, 3
(D) 4, 2, 3, 1
Ans : (B)

144. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Bipin Chandra Pal (b) Aurobindo Ghosh
(c) Brahmobandhab Upadhyay (d) Muhammad Ali
1. New India 2. Comrade
3. Vande Mataram 4. Sandhya
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 2 1 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 1 3 2 4
Ans : (A)

145. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Doctrine of Lapse (b) Partition of Bengal
(c) Dual government in Bengal (d) Social Reforms
1. Curzon 2. Clive
3. Dalhousie 4. Bentinck
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 3 1 4 2
(C) 3 1 2 4
(D) 2 3 4 1
Ans : (C)

146. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1. Subhash Chandra Bose formed the Forward Bloc
2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association
Codes :
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Both 1 and 2 are correct
(D) None of the above
Ans : (C)

147. Jammu and Kashmir became an integral part of India on—
(A) 26th October, 1948 (B) 26th November, 1948
(C) 26th October, 1947 (D) None of these
Ans : (C)

148. The first declared war between India and Pakistan was fought in the year—
(A) 1962 (B) 1965
(C) 1966 (D) 1971
Ans : (B)

149. Which important latitude divides India into two almost equal parts ?
(A) 23° 30′ South (B) 33° 30′ North
(C) 0° (D) 23° 30′ North
Ans : (D)

150. The westernmost point of India is—
(A) 68° 7′ W in Gujarat (B) 68° 7′ W in Rajasthan
(C) 68° 7′ E in Gujarat (D) 68° 7′ E in Rajasthan
Ans : (C)#sthash.DoD6n9RK.dpuf